Lehed

14 september 2013

Piknik Haapsalus

Tüdrukul sõbrantsiga tuli idee minna piknikule. Mõeldud tehtud! 

 Kaunil päikeselisel septembri päeval istusime autosse, et sõita kuhugi pikniku pidama. Plikadel oli küll soov kuhugi lähedale kiirelt minna, aga nii ilusa ilmaga tuleb koht hoolikalt valida. Minul lõi peas pirn põlema kohaga Haapsalu. Kaunis rannapromenaad, linnus ja väike puust vanalinn. Kindlasti meeldib ka tüdrukutele.
Sõit oli plikadele muidugi piinavalt pikk, aga seda magusam on piknikukorvi sisu nautida. Pikniku kraami varusime juba Rannarootsi selverist. Auto linnuse juurde parklasse ja ikka minu lemmik Jaani tänavat pidi alla Tagalahe äärde. Esmalt jäi me teele linnuvaatlustorn, mida loomulikult peab väisama. 

Tagalahe linnuvaatlustorn


Vaikselt mere äärt pidi jalutades ja silmadega sobivat piknikuplatsi otsides leidsime huvitava disainilahendusega terrassi. Mere äärde oli ehitatud sõõri kujuline platvorm, mida ümbritsesid köitega ehitud punased postid. Keset päikese kuldset sära vaatega otse merele võtsime seal istet ja lasime hea maitsta oma piknikukorvis leiduval. Kui kõht täis ja meel hea hakkasid tüdrukud hullama. Nii armas on seda veel lapselikku naeru ja lusti jälgida. Tegin neist mõned fotoklõpsud. Tütarlapsed on ikka edevad ja see neile meeldis:"Emme tee veel. Tee selles poosis ja selles poosis ka."  

Meie piknikuplats

Vaikselt jalutasime mööda rannapromenaadi pidi edasi kogu ihu ja hingega nautides septembri imelist ilma ja Haapsalu ilu. Aafrika rand on väga huvitavalt välja ehitatud. Sagimist seal jagus, kes läksid just kajakkidega merele, kes äsja saabusid, kes kilkasid mänguväljakul ja kes nautlesid niisama.
Mulle meeldib just see Haapsalu puhul, et rahvast nagu on. Sa pole päris üksinda maailmas, aga samas on nii piisavalt vähe inimesi, et kõigile jääb parasjagu palju ruumi enda ümber. Säilib mõnusas mõõdus rahu ja vaikust. 

Rannapromenaad



Kuursaali ümbruse roosipõõsad lõhnasid magusalt. Ikka siin ja seal küll rooside, küll langenud värviliste lehtede ja elavate poosidega pidin plikasid pildistama.
Laulukaare ees seisis uhkes pulmarüüs vana ja väärikas Pontiac. 
No ja see veel väärikam kuursaal...see on oma puitpitsides ilu poolest tuntud üle Eesti. Usun, et iga inimhing, kes külastab Haapsalu, tahab esmalt ka kaunist kuursaali näha ja püüda oma pildile. Võrratu arhitektuur!


Haapsalu kuursaal

Pulmaehteis Pontiac


Roosiaia ilu

Jääkaru seisis ikka stoilise rahuga lahevetes. Linde just massiliselt polnud aga parte, kajakaid üksikuid kormorane, kotkas ja üks mamma kühmnokk-luik oma 9 "beebi" luigega. No need beebid olid küll juba sama suured mürakad kui mamma ise, aga täitsa beebi karv veel peal ehk siis hallis sulestikus. Vahva oli neid jälgida. Esmalt ujusid pikki rannikut, siis Tšaikovski pingi lähistel tulid veest välja paterdama. Sügasid ja puhastasid endid siit ja sealt. Imestan, et see luige proua oli sõbralik ja rahulik ning ei rünnanud lähedal olevaid inimvaatlejaid. Ju tundis, et lapsed nii suured ja muret pole enam nende pärast. 

Ema luik oma beebidega


Trügisime jalgsi nii kaugele kui saime ja siis pöörasime nina ringi ning jalutasime tagasi vanalinna suunal väikese viigi äärt mööda. Haapsalus on vahvad terrassid, paadisillad ja ujumismajad nii mere kui viigi ääres. Igas huvitavamas kohas me peatusime ja nautisime hetke ning muidugi "kohustuslik" fotoshoot. 


Sügise ilu ja võlu



Läbi puidust vanalinna jalutades seadsime oma sammud lõpuks linnuse poole. Teadupärast on linnuse müüride vahel suur mänguväljak. Oh seda lapselikku energiat! Mina olin igatahes puhkehetke välja teeninud ja võtsin istet valli pervel murul. Minuga ühines puhkepausi pidama põlvele maandunud lepatriinu. Nii me siis seal kaksi istusime, tema uudistas minu pükste põlve maastikku ja mina uudistasin tema toimetamisi.





Linnusemüüride vahel

Oma linnatuuriga raudteejaama jõudes, küll juba neljal rattal, olime me kõik päeva sündmustest ja emotsioonidest väsinud. Veel nägime loojuva päikese ehtes tsaari aegset Haapsalu raudteejaama. Vaadates neid pitsmustritega ehitisi, olles lugenud selle ajastu kuulsaid romaane, tahaks isegi Vene aristokraatide hulgas uhkes kleidis ringi sahiseda.


Haapsalu raudteejaam

Päiksesekullas vana vaksal



Oli võrratu ja meeliülendav sügispäevane piknik Haapsalus!